Sabtu, 20 Februari 2010

Anuwar Ibrahim, Amerika, Australia dan ..........

Tindakan 50 orang Ahli Parlimen Australia yangmendesak agar kes liwat DSAI digugurkan dan kini yang terbaru adalah kenyataan dari Senator John Kerry Pengerusi Jawatankuasa Senat Mengenai Hubungan Luar, Amerika syarikat.

Senator John Kerry menegaskan kerajaan Malaysia perlu memastikan bahawa proses perbicaraan terhadap Datuk Seri Anwar perlu dijalankan mengikut lunas undang-undang serta keadilan.

"Saya menyeru kerajaan Malaysia khususnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memastikan prosiding undang-undang terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri mencapai resolusi yang keputusan yang adil dan saksama.

"Perbicaraan kes pertama terhadap Anwar telah menjangkau lebih 10 tahun, pertuduhan yang kemudiannya digugurkan oleh Mahkamah Persekutuan. Pertuduhan terbaru terhadap beliau hampir mirip kepada caj yang dikenakan terhadap beliau dahulu dan telah disabitkan kepadanya sejurus beliau dilantik semula sebagai Ahli Parlimen dan Ketua Pembangkang.

"Saya mendesak kerajaan Malaysia agar memberikan beliau segala perlindungan di bawah undang-undang negara sebagaimana beliau berhak sebagai Ahli Parliment dan warganegara serta menyelesaikan kes terhadap beliau dalam suasana yang mampu membina keyakinan terhadap kebebasan dan kredibiliti badan kehakiman Malaysia," kata kenyataan yang dikeluarkan oleh pejabat beliau.


CCTV : Dalam ISU ini, jelaslah kepada kita semua bahawa Australia & Amerika Syarikat cuba mencampuri Sistem Perundangan Malaysia. Perkara ini amat membimbangkan kerana ini mencerminkan kedua-dua negara ini dalam cubaan untuk "menjajah" Malaysia. Apakah hak John Kerry utk mempertikaikan badan kehakiman kita?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan